-Hoe lang kan een hond alleen zijn?

De blaas is bepalend!

We kunnen onze honden niet altijd overal mee naartoe nemen. Zo nu en dan alleen zijn is dus niet te voorkomen. Maar hoe lang kan een hond eigenlijk alleen zijn? De meeste mensen nemen de tijd dat een hond zijn plas kan ophouden als uitgangspunt. Daar zit natuurlijk wel wat in, maar het vermogen om alleen te kunnen zijn heeft niet alleen met de blaas van je hond te maken.

Honden zijn sociale dieren

Een hond is een sociaal dier. Geen enkele hond houdt ervan lang alleen te zijn. Straathonden leven ook in roedels (vaak bestaan deze uit familieleden: ouders, ooms, tantes, grootmoeder, broertjes en zusjes). Soms gaat zo’n hond alleen op pad, maar blijft dan meestal binnen het territorium van zijn eigen roedel. Na zijn uitstapje zal hij altijd weer terugkeren naar zijn familie. Hetzelfde geldt voor onze honden. Even alleen zijn kan best, maar als een hond vaak en veel alleen is, dan gaat dat ten koste van het welzijn. Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.

Wetenschap

We weten dat honden sociale dieren zijn die zich sterk kunnen hechten aan mensen. Maar hoe weet je of een hond het moeilijk vind om alleen te zijn en wat het effect daarvan is op het welzijn van de hond? Wetenschappers hebben ontdekt dat je met warmtebeelden de emoties bij een hond in kaart kunnen brengen.

Honden die geen moeite hebben met even alleen zijn vertonen ander gedrag. Ze gedragen zich rustig of ze slapen.

Opbouwen

Wanneer een pup of hond nieuw in je huis is, dan zal hij aan alles moeten wennen. Het is belangrijk dat hij zich veilig voelt in het huis en bij jou. Daarom is het verstandig de hond niet meteen voor een lange periode alleen te laten. Blijf de eerste weken zo veel mogelijk bij elkaar en geef de hond de tijd om te wennen en tot rust te komen. Stapsgewijs kun je steeds iets langer van huis gaan. Eerst maar een paar minuten en als dat goed gaat, dan breid je dat stapsgewijs uit. Je kunt ook oefenen door eerst naar een andere ruimte in huis te gaan, want dan kan je hond ook wennen aan het even alleen zijn.

-Wat heeft je hond nodig voor en tijdens het alleen zijn?

Voor: Laat je hond nog even goed uit. Lekker snuffelen en rennen en natuurlijk even plassen en eventueel poepen. Zorg ervoor dat je hond geestelijk en lichamelijk voldaan is.

Tijdens: Water dient altijd aanwezig te zijn. Eventueel kun je een gevulde Kong achterlaten of een snack of speeltje waar hij zich even mee bezig kan houden. Let er wel op dat je niet iets achter laat waar je hond zich aan kan bezeren of in kan stikken. Zelfs een lege chips zak kan gevaarlijk zijn. Sommige speeltjes en snacks kunnen ook een risico vormen. Let bijvoorbeeld op kleine losse onderdeeltjes en scherpe randen.

 

Hoe lang kan een hond alleen in een bench blijven?

 Er zijn websites die adviseren een hond maximaal 6-8 uur in een afgesloten bench te laten, “want veel langer zou een hond niet leuk vinden”. Duh. Als het deurtje open staat, dan kan de hond het zelf bepalen hoe lang hij in de bench verblijft, maar met een dicht deurtje zit de hond opgesloten. Opsluiting is voor geen enkel wezen fijn, zeker niet voor langere tijd. Een bench biedt weinig bewegingsruimte, dus een advies van maximaal 6-8 uur is veel te lang, fysiek en mentaal. Ben je bang dat je hond spullen sloopt, creëer dan een ruimte waar je hond eventueel enkele uren alleen kan zijn zonder iets te slopen. Je kunt ook met traphekjes werken of een deel van de kamer afzetten met een puppyren dan kan je hond zich in ieder geval vrij bewegen.

Mocht je tóch een bench willen gebruiken, let er dan op dat deze groot genoeg is. Je hond moet erin kunnen staan en er uitgestrekt in kunnen liggen. Uiteraard dien je de bench op een positieve manier aan te leren, zodat het een prettige plek wordt voor je hond. Er zijn honden die vrijwillig (ook wanneer je thuis bent) in een bench gaan liggen omdat ze het een fijne plek vinden. Het deurtje staat dan wel altijd open. Gebruik de bench overigens nóóit als strafplek.

Je kunt het gebruik van een bench afbouwen. Of eigenlijk vooral het gebruik van het gesloten deurtje afbouwen. Veel mensen vinden dat moeilijk en durven het niet aan.

-Slopen en blaffen

Sloopt jouw hond spullen of blaft hij voortdurend tijdens je afwezigheid (uit verveling, frustratie, angst etc.), dan is het zaak maatregelen te treffen. Je buren zullen er niet blij mee zijn, maar vooral voor je hond is dit een welzijnsprobleem wat om aandacht vraagt. Het is niet iets wat je alleen kunt oplossen. Daarom raden we aan om een professional in te schakelen. Afhankelijk van de oorzaak en emotie bij je hond, kan een gedragsdeskundige een behandelplan maken. Realiseer je ook dat dit tijd en energie kost en dat je dit niet zomaar met een quick fix kunt oplossen. Een blafband stopt het blaffen, maar je hond voelt zich des te ellendiger, want hij kan zich niet meer uiten. Het probleem is daarmee voor de hond niet opgelost.

Het antwoord op de vraag

Na al deze informatie heb je eigenlijk nog steeds geen concreet antwoord op de vraag gekregen. In principe hangt het af van de individuele hond. Kijk naar jouw hond en probeer ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk alleen hoeft te zijn.

Heeft je hond geen verlatingsangst, dan kun je ervan uit gaan dat 4/6 uur goed te doen is voor een volwassen hond.

Een seniorhond is vaak minder actief en slaapt meer, dus dan zou het wel wat langer kunnen. Oudere honden kunnen ook last krijgen van bijvoorbeeld dementie of doofheid waardoor ze vaker gedesoriënteerd zijn en jouw steun meer nodig hebben, ook ‘s-nachts. Deze honden kunnen niet lang alleen zijn.

Puppy’s kunnen hun plas nog niet zo goed ophouden en zijn ten slotte nog maar baby’s. Het is daarom niet raadzaam een pup lang alleen te laten. Pups zijn nog zeer afhankelijk van jouw zorg en begeleiding. Jouw pup heeft jou nodig.

Tips

  • Regel eventueel een oppas voor je hond als je toch onverwacht langer van huis bent.
  • Plaats een camera in huis om je hond te kunnen zien wanneer je van huis bent. Je kunt camera’s en/of apps gebruiken die ook gebruikt worden door ouders om hun baby in de gaten willen houden of bijvoorbeeld een WiFi camera van het merk CleverDog nemen. Al vanaf zo’n 30 euro kun je een camera kopen.